Tort Doboş by Jamila

Tort Doboş by Jamila

Desert

  • 12

    Număr de persoane

  • Accesibil

    Cost

  • Mediu

    Dificultate

  • Timp de preparare

  • Timp de gătit

Ingrediente

  • 4 ouă (1 ou pentru fiecare foaie, 3 pentru cremă)
  • 20 g făină
  • 310 g unt (10 g pentru fiecare foaie, 300 g pentru cremă)
  • 370 g zahăr (20 g pentru fiecare foaie, 200 g pentru cremă, 150 g pentru caramel)
  • puţină sare pentru fiecare foaie
  • 200 g ciocolată amăruie
  • apă ( 3 linguri pentru cremă, 50 g pentru caramel)
  • 1 lingură de oţet

Pregătire

Reţeta de tort Doboş este una dintre cele mai iubite reţete care se pregăteşte pentru sărbători. Tortul Doboş este un desert de origine maghiară, creat de Jozsef C. Doboş şi devenit foarte curând unul dintre cele mai iubite torturi ale vremii. Datorită comunităţii maghiare din România, această reţetă a devenit foarte populară şi în România, mai ales în zona de vest a ţării. Tortul Doboş este format din blaturi subţiri din pandişpan între care se pun straturi de cremă de ciocolată cu unt. Deasupra se decorează cu una dintre foile pregătite pentru tort care se păstrează pentru a fi unsă cu caramel, apoi tăiată în triunghiuri.

Când am făcut prima dată tort Doboş, nu mi-a ieşit chiar ce trebuia, crema nu mi-a plăcut foarte mult şi nici de decor n-am fost prea mulţumită. Norocul meu a fost că am găsit o reţetă de tort Doboş în cartea de bucate a Silviei Jurcovan, aşa că am încercat-o pe aceasta, modificând-o după cum am crezut necesar. Rezultatul a fost unul de excepţie, crema este una extrem de fină şi de gustoasă, blaturile sunt uşor de făcut, singurul inconvenient ar fi că durează ceva timp până coacem fiecare blat în parte.

În realizarea acestui tort Doboş am avut ca aliat robotul de bucătărie Tefal Masterchef Gourmet. Cu ajutorul lui treaba a mers foarte repede, a trebuit doar să aştept ca blaturile să se coacă pentru a-l face pe următorul. Dacă doriţi puteţi face toata compoziţia, apoi s-o împărţiţi în 8 şi să coaceţi fiecare blat. Eu am preferat să pregătesc compoziţia pentru fiecare blat în parte, asta pentru a nu pierde aerul încorporat în ouă. Odată terminate blaturile, ne putem apuca de cremă care durează relativ puţin. Este foarte important să aveţi ciocolată de bună calitate şi unt gras cu 80-82% grăsime.  Pentru a încorpora untul şi crema de ouă cu ciocolată, am folosit tot robotul de bucătărie Tefal Masterchef Gourmet, iar cu ajutorul lui am obţinut o cremă extrem de fină, delicioasă şi aromată. 

Înainte de a asambla tortul, păstraţi o foaie peste care să puneţi caramel. Puteţi exclude acest pas şi puteţi decora tortul cu restul de cremă rămasă de la asamblat iar apoi puteţi îmbrăca totul în nuca măcinată. Înainte de a servi acest tort Doboş e bine să-l ţineţi la frigider peste noapte pentru ca foile să se frăgezească şi să se înmoaie. Sper din tot sufletul ca acest tort să vă fie de folos şi să-l faceţi pentru sărbătorile care urmează.