Foie gras tras în tigaie cu smochine şi alune prăjite

Foie gras tras în tigaie cu smochine şi alune prăjite

Aperitiv

  • 4

    Număr de persoane

  • Ridicat

    Cost

  • Mediu

    Dificultate

  • Timp de preparare

  • Timp de gătit

Ingrediente

  • 1 lob de foie gras proaspăt
  • 6 smochine
  • 25 g alune opărite
  • un praf de făină
  • 2 linguri de zahăr brun
  • o bucăţică de unt
  • 1 lingură de ulei
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat

Pregătire

Taie ficatul de gâscă în 4 fâşii de 2cm grosime. Condimentează cu piper şi făină pe ambele părţi şi păstrează la frigider.

Taie smochinele în jumătate. Toacă grosier alunele şi trage-le în tigaie, fără ulei, amestecând ocazional. Pune deoparte.

Încinge uleiul în tigaie. Rumeneşte smochinele la foc mediu-mare, cu partea tăiată înspre tigaie. Adaugă zahărul, untul şi alunele. Sotează smochinele până sunt acoperite şi caramelizate. Păstrează-le la cald (într-un cuptor, spre exemplu). Curăţă bine tigaia.

Încinge tigaia la foc mediu-mare. Găteşte fâşiile de foie gras timp de un minut, până se rumenesc. Întoarce pe partea cealaltă şi găteşte pentru încă un minut. Scoate-le pe un prosop de hârtie.

Împarte smochinele pe farfurii. Adaugă fâşiile de foie gras (fără sucul de la preparare). Asezonaţi cu sare de mare.

Se serveşte imediat cu pâine proaspătă sau brioşe prăjite.