Manual de utilizare si intrebari frecvente Friteuză Filtra One FF175D71
Friteuza cu sistem de filtrare a uleiului
Prepară până la 1.2 kg de cartofi prăjiți crocanți și delicioși chiar în confortul casei tale datorită friteuzei Tefal Filtra One. Friteuza dispune de un sistem exclusiv de filtrare a uleiului ce-ți va permite ca după prăjire să înlături impuritățile din ulei cu o singură mișcare.
Preparatele pane nu ar trebui puse direct în coş. Compoziţia pentru pane va acoperi sârma coşului şi se va lipi. Introduceţi mai întâi coşul în ulei. Când introduceţi preparatele pane direct în ulei utilizaţi mănuşi.
Friteuza găteşte toate tipurile de alimente: legume, carne, peşte, fructe de mare, fructe. Puteţi pregăti deserturi cu ajutorul friteuzei: deserturi din aluat, gogoşi, fructe.
Păstraţi uleiul în friteuză cu capacul închis, menţinându-l astfel proaspăt şi curat. Dacă friteuza nu va fi utilizată timp îndelungat, păstraţi uleiul într-un alt recipient şi curăţaţi friteuza.
Nu amestecați niciodată tipuri diferite de ulei deoarece fiecare tip de ulei are propria temperatură pentru prăjit și, mai ales, acest lucru poate provoca emulsii și revărsarea conținutului în timpul gătitului.
Timpul de încălzire variază între 10 și 18 minute, în funcție de temperatura la care este reglat termostatul, de model și de dimensiune. Contează dacă utilizați un model cu bol fix sau cu bol detașabil. Indicatorul luminos (în funcție de model) se aprinde pe durata încălzirii friteuzei și se stinge atunci când friteuza atinge temperatura necesară.
Filtrele metalice cu cărbune ar trebui înlocuite după 35-50 de sesiuni de prăjire, în funcţie de model (indicatorul de saturaţie arată momentul în care trebuie înlocuit filtrul). Filtrele din spumă trebuie înlocuite după 20 de sesiuni de prăjire. Dacă prăjiţi peşte, vă recomandăm să utilizaţi un filtru separat şi să înlocuiţi uleiul după utilizare. Filtrele Waterclean fabricate din fibre de carbon trebuie spălate după 80 de utilizări (acesta se regenerează după fiecare spălare). Sistemul Pure Air este un sistem permanent care nu trebuie înlocuit.
Uleiul din friteuză ar trebui schimbat cel puțin o dată la 10 utilizări. Uleiul de floarea-soarelui și uleiul de arahide trebuie schimbate o dată la 5 utilizări sau dacă auziți mici pocnituri (acest lucru înseamnă că există apă în baia de ulei). Pentru a prelungi durata de utilizare a uleiului, strecurați-l periodic. Este posibil să trebuiască să schimbați uleiul mai des, în cazul în care prăjiți pește, fructe de mare sau preparate pane.
Uleiul ar trebui strecurat şi/sau filtrat (utilizând filtre de hârtie, un recipient de filtrare sau o spumieră) după ce se răceşte şi după fiecare utilizare. Acest lucru va preveni uzarea prematură a uleiului. Uleiul utilizat pentru peşte ar trebui păstrat separat.
a) Uleiul nu este suficient de încins. Dacă dispuneţi de un termostat reglabil, asiguraţi-vă ca acesta este setat la temperatura corespunzătoare alimentelor pe care le gătiţi. Dacă aparatul dumneavoastră nu este prevăzut cu un termostat reglabil, asiguraţi-vă că indicatorul luminos de pe friteuză este stins, ceea ce vă indică faptul că uleiul este gata pentru prăjit. b) Cantitatea de alimente din coş este prea mare. Pentru a obţine rezultate mai bune, prăjiţi alimentele în cantităţi mai mici (în special alimentele congelate). c) Nu aţi gătit alimentele suficient. Măriţi timpul de gătit cu câteva minute, ridicaţi coşul pentru a verifica cât de crocante sunt alimentele.
a) Friteuza a fost umplută peste marcajul nivelului maxim (cu ulei sau alimente în coș). Verificați nivelul uleiului. În bol există un marcaj pentru nivelul minim și pentru nivelul maxim. b) Este posibil, de asemenea, ca în ulei să fi fost introduse alimente umede. Uscați complet alimentele sau îndepărtați în întregime gheața de pe alimentele congelate înainte de a le prăji.
Pentru cele mai bune rezultate, vă recomandăm să utilizați ulei vegetal. Nu amestecați niciodată mai multe tipuri de ulei în friteuză deoarece fiecare tip de ulei are o temperatură diferită de prăjit. Dacă utilizați grăsime sub formă solidă: • Tăiați-o în cuburi mici și topiți-o într-o tigaie (150°C) înainte de a o introduce în friteuză. • Nu topiți niciodată grăsimea în formă solidă direct în bolul friteuzei. Nu introduceți niciodată bucăți de grăsime în formă solidă direct în coșul friteuzei.
În funcție de model: a) reglarea exterioară a înălțimii coșului (permite introducerea alimentelor în uleiul încins cu capacul închis pentru a evita împroșcăturilor); b) pereți exteriori reci; c) capac cu deschidere prin apăsare; d) friteuza este echipată cu un limitator termic în caz de supraîncălzire (încălzire fără lichid) sau resetabil în special în cazul modelelor semiprofesionale. În cazul în care produsul nu funcționează, verificați dacă nu s-a declanșat limitatorul termic.
Rezervorul friteuzei trebuie umplut înainte de utilizare, iar friteuza trebuie scoasă din priză. După câteva utilizări, trebuie să ajustați nivelul. Efectuați întotdeauna această operațiune cu aparatul scos din priză și răcit. Nu utilizați niciodată friteuza fără ulei sau fără grăsime pentru prăjit.
În general, rezervorul este prevăzut cu două marcaje: minim şi maxim. Consultați instrucțiunile de utilizare. În orice caz, nu depăşiţi nivelul maxim și nu turnați o cantitate mai mică de ulei decât nivelul minim necesar.
• De îndată ce uleiul ajunge la temperatura adecvată pentru prăjit (indicator luminos stins). • Modelele selectate includ un termostat cu mai multe poziţii care vă permite să alegeţi diferite temperaturi de gătit. Poziţia inferioară reglează temperatura uleiului la aproximativ 170 °C/338 °F, poziţia superioară la 190°C/374°F. Reglajul inferior poate fi utilizat pentru gătitul alimentelor fragile care sunt sensibile la temperaturi mai ridicate (ciupercile, anumite tipuri de peşte). Reglajul superior va asigura rezultate excelente la prăjirea cartofilor, a cărnii, a alimentelor congelate semipreparate, a legumelor etc.
Umpleți coșul cu alimente în conformitate cu marcajul nivelului maxim prevăzut în instrucțiuni. Pentru a obține alimente și mai gustoase, vă recomandăm să umpleți mai degrabă până la nivelul de mijloc decât până la marcajul nivelului maxim.
• Lăsați friteuza să se răcească complet. • Scurgeți uleiul din friteuză într-un recipient (strecurați-l sau schimbați-l). • Îndepărtați filtrul și capacul friteuzei (în funcție de model – consultați instrucțiunile de utilizare). Capacul poate fi curățat cu apă caldă și detergent și apoi uscat. Anumite capace pot fi curățate în mașina de spălat vase (consultați instrucțiunile de utilizare). • Înlocuiți filtrul. (În funcție de model, a se vedea frecvența în manualul de utilizare). • În cazul bolurilor detașabile (în funcție de model), curățați-le cu apă caldă și detergent, apoi uscați-le. De asemenea, le puteți spăla în mașina de spălat vase. Nu utilizați produse abrazive. Nu uitați să curățați supapa în cazul în care aceasta este echipată cu un sistem de filtrare. • În cazul bolurilor fixe. ștergeți interiorul acestora cu hârtie absorbantă. Umpleți bolul pe jumătate cu apă călduță și detergent de vase (nu introduceți niciodată friteuza, cablul sau ștecherul în apă), apoi curățați-l cu ajutorul unui burete moale. Asigurați-vă că apa nu se revarsă peste exteriorul friteuzei și nu intră în contact cu rezistențele. • Vărsați apa și ștergeți bine interiorul bolului pentru a evita prezența apei în baia de ulei. • Exteriorul friteuzei poate fi curățat cu un burete umed și detergent. Această operațiune este recomandată după fiecare utilizare.
Schimbați uleiul periodic (o dată la 8-10 utilizări). Îndepărtați particulele arse de pe fundul friteuzei (reziduuri de gătit) după fiecare utilizare pentru a păstra uleiul în condiție bună mai mult timp. Schimbați periodic (*în funcție de model) sau curățați filtrul. În caz contrar, filtrul se poate înfunda, iar apa poate să nu se elimine în timpul utilizării. Curățați friteuza periodic, în conformitate cu măsurile de precauție din instrucțiunile de utilizare.
Puneți uleiul utilizat într-un recipient ermetic și aruncați-l (contactați centrul local de reciclare, deoarece colectarea și infrastructura în materie de deșeuri diferă de la o regiune la alta. Capacitatea de a procesa deșeurile reciclabile diferă în funcție de centrul local de reciclare). Nu aruncați conținutul în chiuvetă.
Apa și uleiul nu formează un amestec omogen: dacă sunt amestecate și se supraîncălzesc, evaporarea bruscă de apă poate conduce la apariția unor stropi de ulei. Dacă friteuza emite un sunet, acesta este un semn că conține apă. Zgomotul este cauzat de evaporarea apei. Dacă auziți pocnituri, schimbați uleiul. Dacă nu schimbați uleiul, vor începe să sară stropi.
‒ La modelele semi-profesionale, dacă friteuza rămâne fără ulei, se activează un dispozitiv de siguranță. • Lăsați produsul să se răcească. • Folosiți funcția RESET de pe unitatea de bază. ‒ Friteuzele convenționale cu sistem de răcire a pereților nu sunt prevăzute cu funcția RESET. Duceți produsul la un centru de service autorizat.
• Capacul nu este închis corect. Asigurați-vă că este fixat corect. Pentru capacele detaşabile, asigurați-vă că articulațiile sunt corespunzător etanșeizate.
• Este posibil să fie deteriorată garnitura. Contactaţi un centru de service autorizat pentru a vă fi înlocuită.
După ce urmați instrucțiunile din manualul de utilizare pentru pornirea aparatului, asigurați-vă că priza electrică funcționează prin conectarea unui alt aparat. Dacă în continuare acesta nu funcționează, nu încercați să demontați sau să reparați dumneavoastră aparatul, ci duceți-l la un centru de reparații autorizat.
• Cartofi prăjiţi preparaţi din cartofi proaspeţi: - Introduceți cartofii cruzi și proaspeți în apă clocotită pentru a îndepărta amidonul și pentru a evita lipirea acestora unii de alții. - Uscaţi-i pe un prosop de bucătărie, apoi puneţi-i la prăjit în coş timp de 8 minute, scoateți-i și aşteptați ca temperatura friteuzei să crească, apoi introduceţi coşul cu cartofii prăjiţi în friteuză timp de două sau trei minute pentru a-i rumeni. • În cazul cartofilor congelaţi, nu introduceți niciodată conținutul direct în coș sau în baia de ulei; îndepărtaţi cât mai multă gheaţă posibil, apoi uscați-i pe un prosop de bucătărie înainte de a-i introduce în uleiul încins. • Pentru prăjirea uniformă a altor tipuri de alimente, tăiaţi-le în bucăţi nu foarte mari şi de aceeaşi dimensiune. • Adăugaţi sarea sau condimentele peste alimentele prăjite departe de friteuză pentru a evita ca acestea să cadă în interior.
Friteuzele electrice sunt controlate de un termostat, care are rolul de a păstra uleiul la temperatura corectă pentru a evita supraîncălzirea şi aprinderea, ceea ce le face mai sigure. Cele mai multe dintre friteuze sunt prevăzute şi cu un sistem de oprire de siguranţă termică care să le oprească în cazul în care temperatura este prea mare. Alte caracteristici de siguranţă sunt ferestrele de vizualizare pentru a putea vedea alimentele care se gătesc, pereţii reci pentru a preveni încălzirea excesivă a părţilor exterioare şi capacele cu blocare care împiedică împroşcarea uleiului pe parcursul gătitului şi reduc riscul vărsării în cazul răsturnării friteuzei.
Este posibil să se fi acumulat prea multă apă în ulei. Este esențial să uscați complet alimentele și să îndepărtați particulele de gheață de pe alimentele congelate înainte de a le găti. Dacă există prea multă apă în ulei, apa va fierbe, împroșcând uleiul în exterior.
Uleiul de arahide are un punct de afumare mai scăzut decât cele mai multe dintre uleiurile vegetale şi, prin urmare, se poate afuma uşor la temperaturi de prăjire. În plus, dă o uşoară aromă care ar putea să fie sau să nu fie dorită.
Apa și uleiul nu formează un amestec omogen: dacă sunt amestecate și se supraîncălzesc, evaporarea bruscă de apă poate conduce la apariția unor stropi de ulei. Îndepărtați întotdeauna apa în exces din alimente înainte de a le prăji pentru a vă asigura că cantitatea de apă din ulei este minimă. Nu turnați niciodată alimentele (în special alimentele congelate) direct în coșul de gătit sau în friteuză, deoarece gheața va introduce apă în ulei. Nu acoperiți coșul de gătit cu capacul după utilizare, deoarece se va produce condens în friteuză. Nu lăsați urmele de condens să curgă de pe capac în friteuză. Nu depozitați și nu utilizați niciodată friteuza în exterior, deoarece se produce condens.
Friteuza nu ar trebui să funcționeze niciodată dacă nivelul grăsimii depășește marcajul nivelului maxim, deoarece se va revărsa. Scoateți grăsimea în exces cu ajutorul unui polonic.
Aparatul dumneavoastră conţine materiale valoroase care pot fi recuperate sau reciclate. Predaţi aparatul la un punct public de colectare a deşeurilor.