Manual de utilizare si intrebari frecvente LA YAOURTIERE

Referinţă : 887241

Instrucţiuni şi manuale de utilizare
Întrebări frecvente
Înainte de toate, amestecaţi cu grijă un litru de lapte la temperatura camerei cu un iaurt din lapte integral la temperatura camerei. Repartizaţi apoi amestecul în recipiente şi introduceţi-le în iaurtieră. Puneţi capacul pe iaurtieră şi apoi puneţi-o în priză.
Marcajele de pe capac (de la 1 la 12) indică ora la care va fi gata iaurtul. Gradaţia trebuie să coincidă cu marcajul situat pe corpul aparatului: dacă este ora prânzului şi selectaţi un timp de preparare de 8 ore, setaţi gradaţia la cifra 8. Apoi apăsaţi pe întrerupător pentru a începe procesul de preparare. Indicatorul luminos se va aprinde. După încheierea timpului de preparare, trebuie să scoateţi aparatul din priză şi să depozitaţi iaurturile în frigider.
Pentru ca iaurtiera dumneavoastră să funcţioneze corect, nu trebuie să o mişcaţi în timpul funcţionării, trebuie să evitaţi să o aşezaţi în locuri cu vibraţii sau să o expuneţi la curenţi de aer. Nu trebuie să aşezaţi niciodată aparatul în sau pe frigider.
Laptele se transformă în iaurt prin fermentare la o temperatură ideală şi pe parcursul unei anumite perioade; aceste funcţii sunt asigurate de iaurtieră.
Laptele este un ferment care constituie un „catalizator” natural, esenţial pentru această transformare.
De maximum 5 ori; după 5 serii, fermentul trebuie reînnoit deoarece după un timp îşi pierde din concentraţie şi oferă iaurtului o consistenţă mai redusă.
Un pahar de iaurt (150 g) natural proaspăt din comerţ (de preferat preparat din lapte integral), cu cea mai lungă perioadă de valabilitate posibil.
SAU
Ferment uscat liofilizat sau cultură de iaurt deshidratată (produse disponibile în supermarketuri, farmacii şi în anumite magazine cu produse naturiste). Respectaţi timpul de activare şi cantitatea de ferment/cultură starter recomandate în instrucţiunile producătorilor.
SAU
Un pahar de iaurt natural pe care l-aţi preparat deja în iaurtieră.
AVERTISMENT: după ce aţi preparat prima serie de iaurturi, trebuie să păstraţi doar un recipient pentru a-l utiliza ca ferment pentru restul de iaurt. După 5 serii, fermentul trebuie reînnoit deoarece după un timp îşi pierde din concentraţie şi oferă iaurtului o consistenţă mai redusă.
După ce conectaţi iaurtiera la reţeaua electrică, nu o mișcați.
Nu puneți iaurtiera pe o suprafață care vibrează (de exemplu, frigider, maşină de spălat vase sau maşină de spălat).
Nu este necesar să se supravegheze iaurtiera, aceasta se oprește automat la sfârșitul programului. Iaurtiera poate funcționa și pe timp de noapte.
Nu, spre deosebire de iaurt, transplantarea este imposibilă.
Trebuie să adaugi suc de lămâie.
Nu. Capacele se pun după preparare, înainte să puneți iaurturile în frigider pentru cel puțin 4 ore.
Înainte de a-l curăţa, scoateţi aparatul din priză. Nu trebuie să introduceţi niciodată corpul aparatului în apă. Curăţaţi-l cu o cârpă umedă, cu apă călduţă şi detergent. Clătiţi-l şi uscaţi-l. Puteţi spăla recipientele de iaurt, capacele acestora şi capacul iaurtierei în maşina de spălat vase.
Da. Vasele și capacele pot fi spălate în mașina de spălat vase.
Nu uitați să clătiți bine borcanele după spălare, pentru a elimina complet urmele de lichid de spălare, ce ar putea afecta consistența iaurtului.
După ce urmați instrucțiunile din manualul de utilizare pentru pornirea aparatului, asigurați-vă că priza electrică funcționează prin conectarea unui alt aparat. Dacă în continuare acesta nu funcționează, nu încercați să demontați sau să reparați dumneavoastră aparatul, ci duceți-l la un centru de reparații autorizat.
Nu utilizaţi aparatul. Pentru a evita orice pericol, duceţi-l
la un centru de service autorizat pentru a fi înlocuit.
Sunt necesare 8-15 ore pentru a obţine un iaurt bun. Timpul de preparare influenţează consistenţa şi gustul iaurtului. În cazul unui timp de preparare mai mare, iaurtul va fi mai acrişor şi va avea o consistenţă mai fermă; în cazul unui timp de preparare mai redus, iaurtul va fi mai dulce şi va avea o consistenţă mai lichidă.
Da, puteţi adăuga fructe cu condiţia ca acestea să fi fost fierte în prealabil, concentrate alimentare pentru a le da savoare sau dulceaţă, chiar de la începutul procesului de preparare.
Mai multe cauze posibile:
— utilizaţi lapte semidegresat sau degresat fără a adăuga lapte praf (laptele utilizat singur nu este suficient de bogat în proteine). → Adăugaţi 1 recipient de iaurt de lapte praf (2 pahare cu lapte degresat) sau utilizaţi lapte integral şi o jumătate de recipient de lapte praf integral;
— iaurtiera a fost mişcată, lovită sau zdruncinată în timpul fermentării. → Nu mişcaţi iaurtiera în timpul funcţionării (nu o aşezaţi pe frigider);
— fermentul nu mai este activ. → Înlocuiţi fermentul sau marca de iaurt. Verificaţi data de valabilitate a fermentului sau a iaurtului;
— iaurtiera a fost deschisă în timpul ciclului de fermentare. → Nu scoateţi recipientele de iaurt şi nu deschideţi iaurtiera înainte de încheierea programului (aproximativ 8 ore). Nu expuneţi iaurtiera la curenţi de aer în timpul funcţionării;
— timpul de fermentare este prea scurt. → Porniţi un al doilea ciclu la finalul celui dintâi;
— recipientele nu au fost curăţate/clătite în mod corespunzător. → Înainte de a turna preparatul în recipiente, verificaţi să nu existe nicio urmă de detergent de vase lichid, de produs de curăţat sau de murdărie în interiorul recipientelor;
— fructe adăugate în iaurt. → Încercaţi să fierbeţi fructele sau utilizaţi, de preferat, compoturi sau dulceţuri din comerţ (la temperatura camerei). Fructele crude vor elibera substanţe acide care împiedică iaurtul să se închege în mod corespunzător;
— utilizaţi laptele şi fermentul la temperatura camerei sau uşor încălzite (încălziţi-le la 37°C sau 40°C şi măsuraţi temperatura cu ajutorul unui termometru). Nu utilizaţi lapte direct din frigider.
Iaurturile naturale pot fi păstrate în frigider pentru maximum 7 zile, în funcţie de prospeţimea laptelui. Data de valabilitate a iaurturilor naturale este de 7 zile de la data preparării acestora.
Pentru rezultate bune şi pentru facilitarea preparării, utilizaţi lapte UHT integral sau semidegresat sau lapte praf reconstituit. Laptele proaspăt (netratat) sau pasteurizat trebuie fiert şi apoi răcit şi strecurat pentru a îndepărta caimacul.
Nu, acesta trebuie să conţină lactoză pentru a prepara iaurt.
Puteţi utiliza alt tip de lapte de origine animală (de capră, oaie, iapă) sau lapte vegetal (soia). Aceste tipuri de lapte vor oferi o consistenţă mai redusă iaurtului decât laptele de vacă.
Iaurturile nu trebuie preparate din lapte de orez, de alune sau de castane din cauza lipsei de consistenţă.
Timpul de fermentare este prea lung; reduceţi timpul de fermentare la următoarea utilizare a iaurtierei.
Perioadă prea îndelungată de fermentare; reduceţi timpul de fermentare şi/sau adăugaţi puţin lapte praf.
Au fost adăugate fructe în iaurt; încercaţi să fierbeţi fructele sau utilizaţi, de preferat, compoturi sau dulceţuri din comerţ (la temperatura camerei). Fructele crude vor elibera substanţe acide care împiedică iaurtul să se închege în mod corespunzător.
Curăţaţi bine recipientele, capacul şi corpul aparatului.
Iaurturile trebuie păstrate timp de maximum 10 zile.
Iaurturile preparate de dumneavoastră trebuie utilizate ca ferment doar de maximum 5 ori.
Nu uitați să clătiți bine borcanele după spălare, pentru a elimina complet urmele de lichid de spălare, ce ar putea afecta consistența iaurtului.
Temperatura ideală este cuprinsă între 40 şi 50°C.
Da, se produce condens. La finalul ciclului, pentru a evita scurgerea apei în iaurt, deschideţi capacul şi scurgeţi apa în chiuvetă.
Acesta este un element care cauzează fermentația lactică, transformând laptele în iaurt prin acțiunea căldurii.
Poți cumpăra și utiliza iaurturi care conțin în mod natural fermenți lactici sau poți cumpăra fermenți sub formă de pulbere de la farmacie sau dintr-un magazin de produse naturiste; în acest caz, îți recomandăm să consulți instrucțiunile producătorului fermentului, care indică deseori o perioadă lungă de fermentare.
Apoi, vei putea utiliza un iaurt pregătit în casă pentru preparatele ulterioare, însă fermentul trebuie reînnoit la fiecare 5–6 transplantări, pentru rezultate mai bune și o consistență care își păstrează fermitatea.
Nu, puneți-le la frigider și așteptați aproximativ 4 ore înainte de a le consuma.
După 48 de ore, ele vor fi avut timp să devină mai consistente.
Lapte, preferabil integral, și un ferment lactic, care poate fi un iaurt natural sau un ferment sub formă de pulbere, disponibil în supermarketuri sau farmacii; în acest caz, îți recomandăm să consulți instrucțiunile producătorului fermentului, care indică deseori o perioadă lungă de fermentare.
Fie chiar înainte de gustare, fie în timpul pregătirii, amestecând zahărul cu laptele și fermentul.
Puteți folosi și un înlocuitor al zahărului.
Da. Gătiți fructele înainte astfel încât aciditatea să nu împiedice fermentația și apoi puneți-le în vase.
• Cu cât timpul de preparare este mai îndelungat, cu atât mai consistent și mai acid va fi iaurtul.
• Cu cât timpul de preparare este mai scurt, cu atât mai moale și mai lichid va fi iaurtul.
Este necesar să descoperiți timpul de pregătire ideal în funcție de preferințe.
Nu. Nu sunt concepute pentru o astfel de întrebuințare.
Aparatul dumneavoastră conţine materiale valoroase care pot fi recuperate sau reciclate. Predaţi aparatul la un punct public de colectare a deşeurilor.
Vizitați secțiunea „Accesorii” a site-ului nostru pentru a găsi cu ușurință toate articolele de care aveți nevoie pentru produsul dumneavoastră.
Puteţi găsi informaţii mai amănunţite în secţiunea Garanţie a acestui site.
În cazul în care credeți că lipsește o componentă, contactați Centrul de servicii pentru clienți și vă vom ajuta să găsiți o soluție potrivită.